The Technical Faculty University of Southern Denmark

The Technical Faculty is part of the University of Southern Denmark in Odense, and constitutes a shared research and education environment for four different institutes. The building is designed as one big envelope consisting of 5 houses connected by bridges at multiple levels crossing the heart of the house, a “piece of furniture” containing common functions and meeting-rooms, and giving access to a roof garden/caf/lounge area. The many connections allow for more fluid boundaries, and more community and knowledge sharing.
The building is designed as a glass house with an external screen of varying materials, depending on exposure and orientation. An elegant screen of fibre-reinforced concrete is designed to the west and east, with an underlying solar screen and natural ventilation, whereas the south facade is fully glazed with solar cells and solar shading in a similar pattern. The unusual screen reflects the innovation and creativity that characterises the various institutes.
The interior layout creates great flexibility, by a combination of solid cores and sliding wall system for adaptible sub-divisions depending on group sizes. The larger labs are located on the ground floor, for easy access to the terrain and opportunity for outdoor activities.
The Technical Faculty at the SDU is to meet the requirements for low energy class 1 according to BR95 Danish building codes. This means minimal energy consumption, good indoor climate and use of materials with a low environmental impact in a life cycle perspective.

2013

Project Type

Address

Campusvej 55, Odense, 5230,