Princeton University Frick Chemistry Laboratory

Princetons new chemistry building is a model of energy-efficient research space.

At 265,000ft2, the 280M Frick Chemistry Laboratory is the second-largest academic building on the Princeton campus, designed to house up to 360 researchers. Overall it comprises two four-story wings, one for laboratories and the other for offices, separated by a 27ft-wide, 75ft-tall glass-roofed atrium running the length of the building.

In 2008, Princeton published a Sustainability.
Plan highlighting three primary goals: reducing greenhouse gas emissions; resource
conservation; and research, education and civic engagement. The new Frick building is the first project to which Princeton has applied its aspirational new sustainability guidance, making sustainability a key element of Arups work on it.

The University was aware of laboratories high energy needs, and wanted the new building to use no more energy than the smaller one it was replacing. The design team translated these principles into practice through monthly week-long workshops, developing the approach to sustainability in concert with the clients own engineering and facilities staff.

Project Type

Address

Princeton,