NS Stations

The Katreinetoren in Utrecht is the home base of NS Stations, the department at the Dutch Railway (NS) that develops and services railway stations in the Netherlands. The 15 stories 55m high tower is built right on top of Utrecht Central, the biggest railway station in the Netherlands. The entrance is positioned conveniently in the Central Hall. The width of the building is based on the dimensions of the railway tracks below. The interior is dominated by this concrete structure: the elevator core and structural beams remain in sight. The existing floor plan consists of typical cellular offices along the facade and an oversized hallway in the center. The basic idea is to introduce a series of perpendicular walls that will organize the space. By ‘inflating’ these partitioning walls they can become storage spaces. These shelves can absorb most of the clutter that normally spreads through the office, such as wardrobes, bookshelves, flip boards, archive, bulletin boards and sometimes even the stairs. The Thick Walls will clean up the space. The Thick Walls can take different shapes to introduce specific functionalities and atmospheres. The open plan with the Thick Walls divides the space in several clusters of different sizes. As opposed to a regular layout with cells linked to a corridor, a continuous, flowing space is created. Traffic space is eliminated: Gross becomes Net! The main asset of this system is increased connectivity; instead of a workforce relatively isolated in cells, here interaction will come natural. The perpendicular Wall Unit explores the ┬áspatial potential of the building; an extensive ‘field’ condition is created while keeping a sense of compactness and intimacy. In the near future NS Stations plans to introduce the so-called flex-work system which means no more fixed workstations but a range of specific working environments to choose from. The proposed layout will be able to accommodate this intricate workflow, but for the time being most of the clusters will be organized as fixed working stations. A working station consists of an ergonomic office chair and a table that is individually adjustable in height. With this unit an endless number of configurations is possible. The dividing Wall Units can be placed in different ‘densities’ to create fitting floor plans for the various departments. A series of workshops with the future users will be organized to find a specific disposition for each floor. The 9 levels will be arranged according to the same principle but all will be configured slightly different. Each floor will be introduced by a ‘special’: a singular piece of furniture located at the elevator core that represents the different departments. This ‘conversation piece of furniture located at the elevator core that represents the different departments. This ‘conversation piece’ is a kind of welcoming gesture: perhaps a logo-shaped bench, a swinging multifunctional lounge chair, a 2 story high candy machine, a sculptural reading table spelling NS, a Happy Hour clock maybe…

Built
2013

Project Type

Address

Utrecht, Netherlands

Related links

Credits

  • NL Architects
  • Marcel van der Burg