Projects


Library Loft

New library loft in a private residence that is home to an extraordinary book collection

More »

Palmdale Senior Center

This project involved a Senior Center of approximately 15,000 square feet located in the Courson Connection development as part of the overall master plan which also included design and construction of 350 units of housing, recreation center, and public park. The center is bright and open with natural daylight coming into all spaces and has [&hellip

More »

Long Beach Facade Improvement

Gwynne Pugh Urban Studio was selected to complete a full façade project for four buildings at the corner of Long Beach Blvd. and Anaheim St. in Long Beach. The design improvement to this urban pedestrian area (directly across from the rail line) will provide significant visual and aesthetic improvements and in turn, upgrade, strengthen and [&hellip

More »

Hockley Valley Farmhouse

For 25 years, this three-gabled, Victorian-era farmhouse in Hockley Valley, about an hour’s drive north of Toronto, has been a weekend retreat for a family with three sons. Six years ago, a rustic two-storey addition was added to the farmhouse to entice the university-aged children back for regular visits. It is a cozy family room [&hellip

More »

Chapel, St James Cathedral

An inspirational and meditative design solution for St. George’s Chapel in the Cathedral of St. James, Toronto was the project goal.  A Christian place of worship reaching out to many faiths, the 30-seat chapel is intimate and inviting. Fire destroyed the original chancel forcing a fresh approach to worship in the context of the historical [&hellip

More »

Saatchi & Saatchi

Saatchi & Saatchi sought a new energy and branding through design for its Toronto office – one of 86 globally. Objectives were the creation of a global ad brand with local character, encouraging teamwork and reinforcing Saatchi community. The project, inspired by The Saatchi Gallery of Contemporary Art in London, showcases how design icons can [&hellip

More »

FUEL Advertising

FUEL Advertising, a Canadian subsidiary of Chicago-based global agency Draft/FCB, wanted to strongly brand their 20,000-ft2, loft-style space in an early 1900’s warehouse. They wanted a creative, engaging, hip message to motivate employees, attract new hires and engage clients, all on a shoestring. FUEL’s trademark “The Power of the Possible” was the focus for the [&hellip

More »

DraftFCB

Our client, a global advertising/ marketing powerhouse, planned to move from a standard office tower into 55,000 sf in a loft-style, turn of the 20th century converted warehouse with historical roots as a light bulb factory The move was a transformational event, from a private office dominated culture (90 private offices) to an energetic open [&hellip

More »

House in the Mountains

This 2,850 SF guest house in the Rocky Mountains integrates into and accentuates its mountain environment. Two intersecting bar shapes bookend to complete the implied courtyard of the original house, creating a high mountain yard that connects the two structures into a single family gathering place. Planes of ‘roof meadow’ render the house practically invisible [&hellip

More »

Chuckanut Drive Residence

This 1400 sq. ft main house and guest house/ garage is located on a heavily wooded cliff site with views out over the San Juan Islands of Washington State. The plan orients to major views south down the coast line and west out to the islands while being careful to stay outside of the drip [&hellip

More »

600% Storage

An ever-present New York City quandary—lack of storage space—became an opportunity for architectural invention in the “600% Storage” apartment, located in a townhouse apartment in the West Village. The owners of the apartment were a newlywed couple looking for a way to fit their individual belongings into their first home together. They needed the equivalent [&hellip

More »

Tools for Life + This is Knoll Pavilion

The Tools for Life range is based on the idea that furniture should be understood as a high-performance instrument rather than a design statement. OMA conceived the furniture to facilitate the contemporary flow between work and social life, while adjusting to the different needs of both. Tools for Life includes the 04 Counter, intended as [&hellip

More »

Fire Station Doetinchem

A new home for the Fire Brigade : Fire Station Doetinchem combines sustainability , functionality and an attractive working and living environment in a green oasis The Fire Brigade Achterhoek West Doetinchem is 24 hours operational and the building houses a mix of functions for working, living and sleeping facilities. A spatial development with various vistas makes the [&hellip

More »

780 Tianshan Road, Shanghai

This is a refurbishment project of a 40-year-old 5-storey office block. The client is an underground detection company, whose philosophy is “seeing what you cannot see”. Therefore, a modern and minimal central corridor is designed where rooms are neatly concealed while the doors are subtly revealed. Original elements like windows and staircase handles are kept [&hellip

More »

Zerega Avenue Emergency Medical Services Facility

The Zerega Avenue EMS project (Emergency Medical Services – an ambulance dispatch and maintenance facility) was commissioned by New York City Mayor, Michael Bloomberg, whose NYC 2030 Plan for the greater metropolitan area forecasts a City responsible to its Citizens and to the Environment. The project’s site, located in an underserved neighbourhood (a once abandoned [&hellip

More »

Mitchell & Hilarie Morgan Hall, Temple University

In 2008, Temple University commissioned a sweeping master plan to help transform the institution into a community-engaged, pedestrian-oriented academic and cultural destination in Philadelphia. Called the Temple 20/20 Masterplan, the visionary plan identified a number of lynchpin projects that would increase student housing options and enhance campus life, adding new connections to the surrounding city. [&hellip

More »

Le Cocun

“A complex fractal approach and sensuous private rooms” A wine restaurant composed of the two layers of ground and basement floors. The approach to the ground floor, pursues complexity with polyhedral forms made of wooden panels while also presenting an organic feel. This phase-space, accentuates the relationship between time and space, and retains a precarious [&hellip

More »

The Bloor Hot Docs Cinema

The Bloor Cinema first opened its doors as a film house in 1913 under the name Madison Picture Palace, making it one of the first “picture palaces” in Toronto. In 2011, after nearly a century of growth, the Bloor Cinema was purchased by the Toronto-based Blue Ice film, a film financing and Production Company, and [&hellip

More »

Tasmanian Museum and Art Gallery

The Tasmanian Museum and Art Gallery is of national significance; as one of the oldest museums and art galleries in Australia, and as the primary repository of Tasmanian natural and cultural material collections. The individual buildings on site are significant in their own right, containing the earliest surviving European structures in Tasmania and the most intact pre 1850s Bond [&hellip

More »

Art Institute of Chicago

The Art Institute of Chicago underwent renovations for a new Modern Wing, designed by Renzo Piano, allowing for the display of more of the Institute’s extensive collection of Impressionist and American art. The Modern Wing also includes the Nichols Bridgeway, a pedestrian bridge which connects the museum to Chicago’s lively downtown area and the popular [&hellip

More »

Far Sight House

This house sits on high ground, and the rear of the site has wonderful views overlooking the greener and more affluent residential addresses in Singapore. Our client’s brief was to design a home of two stories, with an attic, and importantly a roof terrace facing the rear and overlooking the valley. The house is expressed [&hellip

More »

Viladoms children’s summer camp

An implementation of the urban need not to exceed the existing building gauges was proposed through the use of barracks in the form of an “L,” but was seen as very precarious for health and hygiene. The new camp would consist of three different zones: the service building, the Nature classrooms, and the sleeping area. [&hellip

More »

House for Two Artists

The clients, a composer and a photographer, wanted a small house to replace a dilapidated shack on their secluded property.  Due to the pace of their careers and travel schedules, they wanted the house to be a refuge that drew from and was connected to the land.   The clients view of their role as custodians [&hellip

More »

Heimbold Visual Arts Center

Until the mid-1980s, the visual arts program at Sarah Lawrence College—a small, private, liberal arts institution located in Bronxville, New York, was completely housed in one building.  The program has since overflowed into additional makeshift spaces throughout the campus.  Ennead Architects’ new building design brings the visual arts department under one roof, accommodating its varied needs [&hellip

More »

Potted House

The first time we met the clients, we tried to dig the character of the client as a basis for design ideas home renovation area of ​​230 m2.  As for this project , the scope is only different architectural designs that do not alter the structure and space of the house . We found many [&hellip

More »

Studio 03 / Set design

Spatial and equipment design project for a football TV program (sports news), for Abu dhabi Media (AD SPORTS) channel. The overall space is defined by an aluminum wall floating as a light curtain that determines two distinct areas or sets for two distinct uses – sports news and interview set. The construction system is made [&hellip

More »

Island House

Nestled in the richly wooded grounds of a narrow strip of land on the island of Chappaquiddick near Edgartown, Massachusetts, this single-family residence is part of a collection of environment- and landscape-centric interventions that blur the boundaries between structures and landscape, and between inside and outside. Comprised of four structures – a 6,300 SF main [&hellip

More »

Galileo’s Pavilion

The goals of the Johnson County Community College Center for Sustainability, combined with the need for additional classrooms at the ever-expanding college, led to a unique opportunity to create inspired learning spaces which also serve as an information center for the campus and community at large. The program called for two “inspired” classroom spaces as [&hellip

More »

Amarin Apartment Village

Amarin Apartment Village is located north of the city of Rovinj, surrounded by lush vegetation. Next to the existing 272 apartments, the old substandard ones were removed from the site and 190 new were built in their place. The new buildings location is partly determined by the existing pedestrian paths that continue into the new [&hellip

More »

Allianz Headquarters

The Allianz Headquarters is a hybrid-office and the pinnacle of a master planned mixed-use district on the edge of Zürich’s city center. Comprised of a 20-story tower and a 5-story annex, these two components are externally linked by a series of four bridges, and vertically linked by numerous interior voids and staircases; as such, the [&hellip

More »

John Edward Porter Neuroscience Research Center – Phase II

The Phase 2 addition to the John Edward Porter Neuroscience Research Center (PNRC) is a state-of-the-art research facility that promotes world-class biomedical neuroscience research by enhancing interdisciplinary communication and collaboration as a means of facilitating innovation and creativity. The PNRC co-locates researchers from ten institutes including the National Institute of Neurological Disorders and Strokes (NINDS) [&hellip

More »

G-Star RAW HQ

Situated next to the A10 in the industrial ZuidOost area of Amsterdam, the new HQ for G-Star RAWwill consolidate G-Star RAW’s disparate facilities into a single building that aims to stimulate interaction between various departments. The 27,500m2 horizontal building – 140 metres long – consists of a creative nucleus containing the core departments of G-Star [&hellip

More »

NPR Headquarters & Production Studios

After nearly 2 decades based at 635 Massachusetts Avenue, NW, in Washington, DC, the award-winning, multimedia news organization NPR relocated its headquarters to 1111 North Capitol Street, NE, in the business improvement district NOMA (North of Massachusetts Avenue).  A landmark-status, 4-story 1920’s warehouse was renovated and an adjoining new, 7-story building was developed to create [&hellip

More »

20K v06 Roundwood House

The Roundwood House explores the viability of using locally sourced forest thinnings as a building material. Partnering with the local Forest Service, the team was able to harvest “thinnings,” or small-diameter timbers that are removed from a stand during sustainable foresting practice. The material, which has little value outside of its use in pulpwood, is [&hellip

More »

Bio Mass Power Plant

When wood burns certain natural cycles are naturally completed: chemical energy turns into light and heat, water turns into steam and then rain, mineral salts transform into ashes and fall back down to the ground and carbon dioxide is given off into the air. But when wood burns properly, all this turns into energy which [&hellip

More »

GlaxoSmithKline Navy Yard Offices

The new corporate offices for GlaxoSmithKline showcase a state-of-the-art flexible office environment and sustainable design strategies. Natural daylight plays a significant role in the lighting design for the building. Electric light sources are designed to supplement daylight throughout the SMART work office plan. Narrow aperture fluorescent luminaires tied to daylight harvesting controls are configured to [&hellip

More »

NPR Headquarters “This is NPR” Exhibition

After nearly 2 decades based at 635 Massachusetts Avenue, NW, in Washington, DC, the award-winning, multimedia news organization NPR relocated its headquarters to 1111 North Capitol Street, NE, in the business improvement district NOMA (North of Massachusetts Avenue).  A landmark-status, 4-story 1920’s warehouse was renovated and an adjoining new, 7-story building was developed to create [&hellip

More »

Fitzroy House

Built behind the heritage façade of a landmark property in Melbourne’s Fitzroy, this project retains and restores the original frontage while adding a rear addition with three levels of new living space. Conceptually, the design deals with the intersection of the old and the new through differing modes of visual connection and threshold. The built [&hellip

More »

Join our mailing list

Get updates and more
×