Projects


Federal Center South Building 1202

The Federal Center South 1202 building is the result of both the 2009 American Recovery and Reinvestment Act (ARRA) and the U.S. General Services Administration’s (GSA) Design Excellence program which was established to engage the United States’ most innovative architects to design the nation’s federal buildings. With aggressive reuse and energy-performance requirements, the new 1202 [&hellip

More »

Ipam Environmental Graphic Design

Environmental graphic design project for the new building of IPAM (a portuguese marketing school) in Oporto, Portugal. This project consisted in the development of a signage system, and also in the customization of specific spaces by using oversized phrases and quotes that “make the school speak directly to people”. The concept started, with the intention [&hellip

More »

Racine Art Museum

When we undertook the design of the museum in Racine, it was with a thorough understanding of the type of art that would occupy it, the environment required for the art, and the knowledge that our design would need to be a pivotal project in revitalizing a downtown community.  Our work involved the complete programming [&hellip

More »

ARUP

SoundLab is a state-of-the-art acoustic simulation space which utilizes advanced audio technology, allowing clients and designers to hear the sound of any given sonic environment—existing or conceptual. There are currently nine SoundLabs in existence with Chicago’s being the most recent. Once the acoustical variables of a space are analyzed by Arup’s engineers, its unique soundscape [&hellip

More »

Claremont House

Traditional materials of brick, concrete, limestone, steel, and zinc are used to form a non-traditional house on a typical lot on the north side of Chicago. The house further resists city conventions by uniting the front yard with the back through visual transparency, where sheets of glass more than ten feet high and fourteen feet wide terminate an open plan [&hellip

More »

Coffou Cottage

For decades the woods and fields of Southwestern Michigan and Northwestern Indiana, with their close proximity to Lake Michigan and short travel distance from the city, have offered Chicagoans weekend reprieves from urban intensity. The owners of this cottage sought to gain a sense of privacy with their vacation property, and preferred the experience of [&hellip

More »

Lincoln Building

The city of Syracuse, New York continues the transition from a postindustrial economy to one that is diversified in business type, smaller in skilled labor force, and far less reliant on manufacturing for commercial success. Yet Syracuse is fortunate. The university has become an incubator for long-term economic growth through a variety of community-based initiatives [&hellip

More »

R+D 659

To best optimize view and sun while maintaining the street wall, this mixed-use project was developed as two residential slabs set against the street and highway. The resultant corner not only identifies the building’s entry but, viewed from the highway below, entry to the City. Clear and translucent glazing combined with architectural metal and concrete [&hellip

More »

37signals

37signals is a web based software company located in Chicago, which maintains over six million users. The company’s philosophy of relying on usefulness over gadgetry has made the credo of “less is more” a design approach to their software as much as a business objective which is integral to their growth. 37signals sought to create [&hellip

More »

Enova

Located on eight floors of a modernist tower in downtown Chicago, Enova – an innovator in online financial services – is one of numerous technology companies to have established itself as part of Chicago’s new tech hub. Understanding that the growth of this hub would bring increased competition for the best programmers and designers, and [&hellip

More »

550 St. Clair

Overlooking North Michigan Avenue, 550 St. Clair is a multi-residential development with a level of design detail typical of custom single family homes.  The forms, systems, and materials were selected to provide openness or privacy, flexibility of use, and functionality. At the street level, a translucent lit arcade leads to a wood entry vestibule.  This [&hellip

More »

1620 S. Michigan

Originally planned as two independent twelve story structures, this building shares a common core that functions as a bridge joining the two.  The north structure is perpendicular to the street to offer a vertical contrast with the horizontally oriented south structure.  Its perpendicular orientation also maximizes the north structure’s views of the Loop and the [&hellip

More »

Coffou Apartment

Located in Ludwig Mies van der Rohe’s landmark 860 Lake Shore Drive building, the design objective was to transform a three-bedroom apartment into a spacious one-bedroom while maintaining the Miesian detail and influence of the building envelope throughout the space. By removing interior bedroom partitions the apartment was opened to more natural light and panoramic [&hellip

More »

Post Site Aalst

The former post office site in Aalst was a mixture of industrial buildings of the former ‘Filature du Canal’. The “Filatures & Urban Fabric(s): Masterplan stationsomgeving Aalst” masterplan, designed by the Christian Kieckens Architects, started from a site conversion, whilst keeping the main building of the former mill in the Manchester building along the Vaartstraat. [&hellip

More »

Anne-Marie Edward Science Building at John Abbott College

Located on a campus designed along Lac St-Louis in the first decade of the twentieth century, John Abbott College is home to more than 5000 post-secondary students, faculty and staff members. Its new Science Building, designed by Saucier + Perrotte architectes, is a state-of-the-art facility intended to foster the interdisciplinary nature of science, collaborative study [&hellip

More »

Mike & Ophelia Lazaridis Quantum-Nano Centre

The Quantum-Nano Centre (QNC) at the University of Waterloo is the first research facility of its kind in the world to bring together the disciplines of quantum com­puting and nanotechnology in one building. It was conceived to generate synergies between the respective fields of quantum computing and nanotechnology for ground­breaking research leading to innovative solutions [&hellip

More »

Wuhan station

The highly symbolic Wuhan station expresses the identity of central China’s capital city and stands out from a landscape of lakes and hills shaped by the river Yangtze and its tributaries. With its widespread wings, the building evokes the legendary stork whose return to the country promises happiness and posterity. Raised in the centre and [&hellip

More »

Advanced Water Purification Facility

With the ever-increasing challenges of water use in Southern California the City of Oxnard has set itself apart from other municipalities through its efforts to reduce imported water used to service their residents, businesses, and farmers by way of the GREAT Program. The GREAT Program, or Groundwater Recovery Enhancement and Treatment Program, uses reclaimed water [&hellip

More »

Auckland Art Gallery

The new Auckland Art Gallery Toi o Tāmaki is an extensive public project that includes the restoration and adaption of heritage buildings, a new building extension, and the redesign of adjacent areas of Albert Park. The architecture has developed from a concept that relates as much to the organic natural forms of the landscape as it does [&hellip

More »

2226

No cooling, no heating While buildings require less and less energy, more and more is being spent on the maintenance and service needed to sustain this reduction. The prospect of buildings functioning as power stations is highly reminiscent of the promises of Modernism. The only disruptive factor in this energy balance from an ideal world, [&hellip

More »

Desert Plaza In Barakaldo

The memory of a chaotic industrial site with flying steel pipes, wooden sleepers and rails, spread coal, water pools and wild vegetation is recycled as a non-iconographic atmosphere by means of a numeric process.  Those raw materials are quantified and redistributed on pixel masses or “urban lounges.”  They find their optimal situation making compatible usage [&hellip

More »

De Burgemeester

We space. That’s our name for this communal area at the heart of the building. It’s a place that brings people together. Out of the concrete floors we carved a 14-metre-tall void that houses a giant staircase that cuts diagonal lines through the void as it makes its way upwards, linking the different floors to [&hellip

More »

Educational Center Erasmus University Medical Center

This design is prompted by the desire for a better integration of all the teaching facilities connected with the Medical Centre. The Medical Centre thereby hoped to optimise the synergy between the departments, their staff and their expertise. This ambition called for a new building that matches both the goals and the existing buildings on [&hellip

More »

Moving Memories – Arizona 9/11 Memorial

The Arizona 9/11 Memorial Commission sought a living memorial that would provide a place for thought-provoking dialogue; a place to reflect on our evolving understandings of the events of 9/11 and their significance; a place to rekindle the unified energy with which we met the challenges after the attacks; and a place to ponder the mystery, [&hellip

More »

Atrium Amras

The brief was to plan an office building with low energy consumption on the periphery of Innsbruck. The site operates as a gate to the city, due to its proximity to the Innsbruck Ost transport hub. The building has an almost square ground plan, resulting from the layout of the development, and was designed as [&hellip

More »

Doha Sports Tower – Asian Games in 2006

Located to the east of Doha, Qatar, the site of the 2006 Asian Games covers 130 hectares and includes the Khalifa stadium, a sports academy and hall, the women’s sports hall, the women’s club and an aqua centre, a fitness centre, an orthopaedic hospital, and a mosque. Of all these buildings, the Sports City Tower [&hellip

More »

Beijing Capital museum

Located along the east-west axis cutting through Tiananmen Square in front of the Forbidden City, the Beijing museum of history is a major cultural facility that relates 5000 years of history within a contemporary building. Set back from the avenue, the building affirms its institutional significance and educational role. Contained under a large horizontal roof, [&hellip

More »

Shanghai-South new station

Opened in spring 2006, Shanghai-South new station combines functional fluidity and architectural symbolism in a large round, unifying form. The separation of flow movements takes place within the stratification of the building, with departures above the platforms and arrivals below. The circular layout provides optimal car traffic movements around the perimeter and a shorter access [&hellip

More »

Shanghai Derivative Development and Data Processing Center (DDPC)

The Shanghai Derivative Development and Data Processing Center forms the basis of this new type of scientific complex grouping together business and training activities around a data processing center. The site is organized by juxtaposing functions in a way similar to that of components laid out on a motherboard. The vast rectangular site located to [&hellip

More »

Agricultural Bank of China Data Processing Center (ABC)

The Agricultural Bank of China’s Data Processing Center is a strategic and secure location that is also used by executives from China’s third largest bank for training courses A training center, a 200-bedroom hotel, and recreational areas reinforce the office program. Located in the Pudong sector, a zone undergoing massive development works to the northeast [&hellip

More »

Belfort-Montbéliard TGV station

Designed as an intermodal link between the rail infrastructure and the region, Belfort-Montbéliard TGV station optimizes transport interfaces, including a connection with the future Belfort-Delle local line. The building is characterized by its elongated trapezoid shape, the cantilevered roof over the main entrance to the south, and the wider volume of the passenger hall which [&hellip

More »

Besançon Franche-Comté TGV station

Like an echo of Besançon’s citadel, Besançon Franche-Comté TGV station’s stone walls stand in the heart of a natural site with very marked relief through which the TGV line passes. Combining Land Art with a functional answer to the need for transfer from one means of transport to another, it marks the landscape with a [&hellip

More »

Porta-Susa station

The Porta Susa station is being completely rebuilt for the arrival of the TGV in Turin, the first Italian station on the Paris-Rome line. The rail corridor that had formerly cut the city in two has been profitably placed below ground level, leaving a site for the creation of a new urban boulevard “La Spina”. [&hellip

More »

Financial Tower

The BITEXCO Financial Tower is an iconic symbol of the development of Ho Chi Minh City, Vietnam’s economic capital. Housing offices and businesses, the tower asserts its identity through its height and its geometry of taut curves rising up from the dense city below. Located in the heart of the city near the river Saigon, [&hellip

More »

Reconstruction of a bus operating and maintenance centre

Neighbouring the AZF plant, the Langlade site (9.5 ha) was devastated by the explosion that occurred in September 2001. The subject of the competition is the reconstruction of the operating and maintenance centre: a 15 000 square metres workshop associated with a bus parking area comprising 300 places, 5 000 m² of offices and communal [&hellip

More »

Paris Saint-Lazare railway station

Opened in 1837 as the first railway station in France, Saint-Lazare gradually expanded with the addition of disparate buildings on a stretch of land bounded by the Rue d’Amsterdam and the Rue de Rome. In 1885 a single building with a classical façade united the various components of the original station and linked the Cour [&hellip

More »

Stanley Primary School

For more information please see our website We were commissioned by the client to provide detailed information to submit to the local planning authority to satisfy landscape conditions. Due to the significant number of existing trees on site the planners were very interested in the construction details within the root protection zones of existing trees [&hellip

More »

Carlos Santa María Center

The Carlos Santamaría Center, in San Sebastian, is a university facility for an advanced documentation center and library, related to the University Campus in Ibaeta, the result of a public competition held by the University of the Basque Country (UPV-EHU). The building is configured from a spontaneous trace following the natural curvature of the plot. [&hellip

More »

Huaxin Business Center

I expect that this building could enlighten us to think the relevance among human, nature and society. Huaxin office complex locates to the west of Guilin road, with a green land at the south of its entry. This green land owns 6 old camphor trees and opens to the urban main road — these two [&hellip

More »

Orangerock

The client, a small innovative project developer called Orangerock, acquired a piece of land close to the city centre for future redevelopment, planned to take place within ten years. On the site some old buildings can be found that will eventually be demolished. Until that moment the developer decided to temporary use one of the [&hellip

More »

Join our mailing list

Get updates and more
×