Hotel Arrebol Patagonia

OVERVIEW

The Arrebol Hotel is placed on the south-east border of Llanquihue Lake, in the city of Puerto Varas. The hotel is built on the border of the superior area of the forest with the intension of protect this. The project recognizes the elements of the region which are incorporated to the hotel design. To cover the inside and the outside of the building, there were used Alerce tree (Fitzroya Crupessoides) fences. Native woods were used to create the external fence. The idea of this panelling was to let get older the wood and watch how the weather affects them and generate a close relation between the building and nature, all the wood of the project is recycled.

THE PLACE

The arrebol hotel is placed on the south-east border of Llanquihue Lake, in the city of Puerto Varas. It is located, in a 14.000 mt2 of forest area, with native trees, lagoons and four centenary trees.

THE LOCATION

The hotel is built on the border of the most superior area of the forest with the intention of protecting it. It also takes the best views to the lake.

THE DECISIONS

The project of the hotel, was developed under two fundamental decisions, the first one was getting a rural way located on the superior border of the area (which was used for carrying wood by the owners of the area). This decision allowed the release of the forest and the creation of the project 10 mt before the slope. The second decision was to develop the volumes of the hotel on this rural way and locating the views to the city and the lake.

THE PROGRAM

The building is composed by two volumes, a private one and a public one. The private volume, is located on the top of the area, and has two floors with guest rooms and a entrance hall that is projected out in a panoramic terrace. The public volume is connected to the private one by the entrance hall, and it contains the hotel bar and restaurant and the meeting room.

CONSTRUCTIVE ISSUES

The structure hotel is built, by two principal materials, steel and reinforced concrete. For isolating noises, the constructive mechanism used, was a double wall with aerated concrete. Then, the slabs were constructed with composite slab and the finishing of the pave is made by polished concrete. The Energy system is Geothermal, we used a clean system that take the cold water to the river and send it to the geothermal converters, then put the hot water into the hotel system and return clean water again to the river.

THE MATERIALS

The project recognizes the elements of the region which are incorporated to the hotel design. That’s why you may see a wooden paneling outside and inside the building. To cover the inside and the outside of the building, there were used Alerce tree (Fitzroya Crupessoides) fences, there were cut like little bricks of 30x3cm, and they were put together. The idea of this paneling was, to let get older the wood and watch how the weather affects them.

To create the external fence, they were used native woods. This fence begins on the first floor terrace and ends forming a terrace that is the continuation of the entrance hall.

By the south side of the building, and for covering it, they were used native sticks. These ones were picked in the surrounding areas to the hotel and they were put together by craftsman. So, this paneling was inspired on the Chiloe Island fences.


Join our mailing list

Get updates and more
×