Grant Recital Hall

Adaptive re-use of an existing masonry shell that inserts and incorporates a new acoustical inner-liner for a new performance space. The acoustic performance of the space was enhanced by exposing the entire volume of the carriage house and inserting two distinct wall systems within the space. The sidewalls of the hall were shaped with a plaster and wood scrim to prevent the buildup of ‘flutter’ within the space. And a perforated bamboo screen envelopes the stage itself allowing for sound to either reverberate off the masonry shell or be absorbed by retractable felt banners behind the openings.

Grant Recital Hall was placed within the masonry shell of an small existing carriage house on Brown University’s campus in Providence, Rhode Island. This building is adjacent to Orwig Hall which houses the school’s Music Department on the east side of their campus. With just 135 seats, it is an intimate venue for the department’s presentation of chamber music, electronic music, and smaller jazz combos.

The acoustic performance of the space was enhanced by exposing the entire volume of the carriage house and inserting two distinct wall systems within the space. The sidewalls of the hall were shaped with a plaster and wood scrim to prevent the buildup of ‘flutter’ within the space. And a perforated bamboo screen envelopes the stage itself allowing for sound to either reverberate off the masonry shell or be absorbed by retractable felt banners behind the openings.

The specific progression through the spaces – along with improved sightlines – promote interaction between the performers and the audience; whether in a classroom or performance setting. The recital hall is also supported by a new entry, lobby and reception area, musician’s room, and other general support spaces.


Join our mailing list

Get updates and more
×