ECO Pavilion

Architype presentsECO Pavilion
teamArchitype Dialogue presents Jorge Arvizu, Ignacio Del Rio, Emmanuel Ramirez & Diego Ricalde What was the most difficult issue about working within this project type or the most unexpected......
More »
The design does not seek to create a stand-alone piece at the main courtyard; on the contrary, the intervention tries to strengthen the key assets of the original museum, creating an extension of the architectural experiment that the original building pursues.

Rope and shadow are nearly the only two elements used for the temporary intervention. The design opts for a nonstructural extension of the original museum building, which many agree is an icon of the 20th century architecture in Mexico. On the museum´s main patio the pavilion becomes a series of rope systems, a repeating geometric ceiling that completely alters the space and experience. The angular sloping structure also fills the courtyard with shadows, which constantly change with the sun path.

Every year, the ECO Experimental Museum in Mexico City, organizes a competition for designing a temporary pavilion to house various events at the main patio of the exemplary building designed in 1953 by the artist Matthias Goeritz. In 2011 MMX Studio has won the first prize for the ECO Pavilion.

The design does not seek to create a stand-alone piece at the main courtyard; on the contrary, the intervention tries to strengthen the key assets of the original museum, creating an extension of the architectural experiment that the original building pursues.

The original building was design as an interwoven sequence of emotions created through the carefully envisioned progression of crooked spaces, light intensity changes and views. As we acknowledge that, the design for the temporary pavilion creates a new chain of perceptual events that are linked to the original sequence. The intervention encourages the visitor to move around the space and discover new fields, new sights and new perspectives. The design creates a field operation from which new perspectives emerge as one walks through it.

The pavilion is composed by two interwoven systems of ropes running freely through the two courtyards. The new three-dimensional surfaces, create screens of varying densities that reconfigure the openness of the original courtyards into a more confined and enclosed space.

Rope and shadow are nearly the only two elements used for the temporary intervention. The design opts for a nonstructural extension of the original museum building, which many agree is an icon of the 20th century architecture in Mexico. On the museum´s main patio the pavilion becomes a series of rope systems, a repeating geometric ceiling that completely alters the space and experience. The angular sloping structure also fills the courtyard with shadows, which constantly change with the sun path.


Join our mailing list

Get updates and more
×