Bathing Hut

Floor plan: 45 sqm.

The bathing hut was conceived as a micro villa with full amenities. Located on the waterfront of the Old Danube, but still in the centre of Vienna (Austria), it is a private chill-out oasis within an otherwise dense urban context.

Coming from the street, the property is accessed through a large sliding gate that leads to the top terrace of the very compact arrangement. An open-air staircase along the side facade takes the visitor 3 meters below. On this level the main terrace open to the Old Danube, and the double-height, main living room can seamlessly connect to the outdoor space through a sliding facade. Inside, a suspended gallery offering wonderful views over the water is used as a sleeping deck. Under the gallery there is place for the bathroom and the adjacent open kitchen. In the rear of the house under the overlying top terrace place was found for a storage. A wooden floating deck, illuminated at night, offers the possibility of a boat mooring.

The main construction is reinforced concrete, cladded by insulation and rear-ventilated white aluminium composite panels both for the façade and roof.  For the internal floors, we used a PU coating and for the walls high-gloss wood panels as well as fair-face concrete.  The gallery including the sleeping area is supported by a steel structure cladded with high-gloss wood panels.  The hut is not connected to any other building and it is used as holiday home.  It is easily reachable from every part of Vienna – so you can even use it in the summertime during lunch breaks or as alternative residence, and otherwise as a weekend retreat and for parties on the lake.


Join our mailing list

Get updates and more
×